İLETİŞİM  

Çakmaklı Mh. Ali Çebi Cd. Hasat Sk. No: 54/A, Büyükçekmece / İSTANBUL info@gokturklojistik.com

Depo Yönetimi Nedir?

Depo yönetimi, bir depodaki operasyonların gözetimini ifade eder. Bu; envanterin alınması, izlenmesi ve depolanmasının yanı sıra personel eğitimi, nakliye yönetimi, iş yükü planlaması ve malların hareketinin izlenmesini, takibini içerir.

Basit bir ifadeyle depo yönetimi; süreçleri, insanları ve operasyonları (dahili ve harici paydaşlarla işbirliği içinde üstlenilenler dahil) takip etmek anlamına gelir. Bununla birlikte, bir kuruluş içindeki diğer fonksiyonel departmanların aksine, depo yönetimi tüm departmanlarla tam senkronizasyon gerektirir. En iyi şekilde, doğru işlemek işletilebilmek, değer zincirindeki süreçler için.

Bir depo, belirlenmiş malzemeleri depolamak için ortaya konan teknik ve uygunluk yönergelerini karşılayan özel bir depolama tesisidir. Genel olarak, oldukça büyük bir gayrimenkul parçasıdır ve operasyonları farklı, özel bir şekilde işlev görür.

Çevrimiçi stokların ortaya çıkışına ve sürekli artan SKU sayısına rağmen, depo yönetimi konusunda teknik bilgi eksikliği mevcut. Birçok kişi bunu envanter yönetimi ile karıştırır, ancak envanter yönetiminin belirli kalemler/malzemeler hakkında olduğunu unutmamalısınız. Öte yandan, depo yönetimi, tesis genelinde envanterin akışı ve işlenmesi ve süreçte yer alan ekonomi, maliyet ile ilgilidir.

Depo Operasyonlarına Dinamik Bir Yaklaşım Kullanın

Esnekliğin günümüzün tedarik zincirlerinde güçlü bir değer önermesi olduğu dikkate değerdir. Bu nedenle, depo operasyonlarınız için dinamik bir yaklaşım kullanmak bir zorunluluktur. Bir iş akışı şeması oluşturarak ve bunu depolama alanınızın fiziksel düzenine göre değerlendirerek başlayabilirsiniz. Bu tür bir denetim, daha sorunsuz bir mal akışını kolaylaştırmak için ihtiyaç duyabileceğiniz altyapı seviyesindeki değişiklikler hakkında size bir fikir verir.

Bu yöntem, envanter kalemlerinin hareketlerine ilişkin verilerin daha iyi kullanılmasına yöneliktir. Çalışanlarınızı daha yeni çalışma ilkelerine ve ekipmanlarına uyum sağlamaları için eğitmek de aynı derecede önemlidir. Birlikte çalışabilir ve depo yönetim sisteminizi döngüde tutan çeşitli depolama faaliyetleri için SOP'ler oluşturmalısınız. Bu, önceliklerdeki ani değişikliklerin yanı sıra tedarik zinciriniz üzerindeki aşırı baskının neden olduğu riskleri azaltmaya yardımcı olacaktır.

Depolama, envanterinizi işlemekten çok verileri anlamakla ilgilidir. Basitçe söylemek gerekirse, envanter ve depolama her ikisi de tesisinizin kaynağıdır ve belki de verileri tutabilmek, verilere sahip olmak, onları izleyebilmek karlılığınızı artırmanın tek yoludur.

Depolama operasyonlarınızın periyodik denetimini gerçekleştirmeli ve envanter denetimlerinin analizi ile çapraz kontrol yapmalısınız. Birleştirilen sonuçlar, depolama tesisi yerleşimini/ekipman kullanımını yeniden düşünmeniz gereken durumların yanı sıra olası darboğazlar hakkında size bir fikir verecektir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, depo sisteminizi envanter yönetimi aracı, nakliye ve takip modülü, satış ve pazarlama yazılımı, CRM, satın alma çözümleri ve muhasebe yazılımı gibi yazılım çözümlerinin geri kalanıyla entegre etmek, toplu resmi gerçek bir şekilde görmenizi sağlar.

Günümüzde depolama, zorunlu bir süreç olmaktan çıkıp hayati bir iş sürecine dönüşmüştür.