Stok yönetimi, işletmenizin satmayı planladığı malları yönetme sürecidir. Bu, bu malları elde etmeyi, depolamayı, organize etmeyi ve izlemeyi içerir. Stok yönetimi, zaman içinde envanterinizdeki değişikliklerin kayıtlarını tutmayı da içerir.
Stok yönetiminde amaç, işletmelerin faaliyetlerinin kesintiye uğramaması için elde bulundurması gereken stok miktarını ve sipariş aralıklarını doğru bir şekilde belirlenmesidir. Bir işletme içerisinde üretilen mal veya hizmete, dolaylı veya dolaysız olarak katılan bütün fiziksel varlıklar ve ürünün kendisi stok kavramı içerisinde düşünülebilmektedir.
Göktürk Lojistik’in Nakliye Yönetimi çözümlerinin, hem gelen hem de gideni yöneterek, tedarikçi ve taşıyıcı işbirliği araçlarını entegre ederek ve yarının getireceği zorluklarla başa çıkmak için ihtiyaç duyduğunuz esnekliği ve güveni size vererek nakliye operasyonlarınızı dönüştürmenize nasıl yardımcı olabileceğini keşfedin.
Stok yönetimi, zaman içinde envanterinizdeki değişikliklerin kayıtlarını tutmayı da içerir. Bu, müşteri talebini karşılamak için her bir ürün veya kalemden doğru miktarda stok tutmanıza yardımcı olur.
Satış tahmini, stok yönetiminin bir başka büyük parçasıdır. Envanteriniz çok azalırsa, müşterilerinizin taleplerine yetişemeyebilirsiniz. Ancak envanteriniz çok yüksekse, paranızı sıkıştıracak ve depolama maliyetlerini artıracaktır. Envanterinizin yüksek değeri nedeniyle daha yüksek vergiler de ödemeniz gerekecek.
Tampon stok olarak da bilinen güvenlik stoğuna sahip olmak genellikle yararlıdır. Bu, ihtiyacınız olacağını düşündüğünüzden biraz daha fazla mal bulundurmak anlamına gelir. Bu, talep alışılmadık derecede yüksek olduğunda veya hatalı veya hasarlı bir ürünü değiştirmeniz gerektiğinde kullanışlıdır. Bir başka deyişle stok, işletmelerin beklenmeyen ani talep artışı, tedarik aksaklığı gibi durumlara karşı kendisini korumak amacıyla elinde ihtiyacı olandan fazla miktarda bulundurduğu üründür.
İşletmenin stoklarının gerekenden fazla olması yüksek maliyet yüklerine sebep olurken, az olması: müşteri taleplerinin karşılanamaması ve bu nedenle firmanın rakiplerine karşı pazarda güç kaybetmesine sebep olabilmektedir.
Müşteri siparişlerinin zamanında karşılanabilmesi, depodaki stokların sayımının doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi ve kayıtlarının güvenilirliği için depodaki stok kontrol faaliyetlerinin başarılı bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.